Pákistán- expedice do vysokých hor III.- První den na treku

Čtvrtek 15.6.23

Všechno pohodlí je za námi. Nahazujeme batůžky na záda a vyrážíme na třídenní trek do BC pod horu Spantik. Po 20 minutách dochazíme do vesnice Arandu, ze které jsou naši nosiči.

Tady se zastavil čas.

Cesta pro auto končí 500m pod vesnicí a dále už jsou to jen pešiny vedoucí mezi domy. Těch je tu překvapivě hodně. Prý tu žije 3000 lidí. Všude běhá spousta dětí a dožadují se „sweets“.

Místní „lékař/léčitel/lékárník/statistik/správce vysílačky“ v jedné osobě nás vítá a nechává nahlédnout do české nemocnice, kterou zde založila nadace Diny Štěrbové.

Ledovec nad vesnicí Arando

Od roku 2007 je zde díky tomu dostupná základní lékařská pomoc a dětská úmrtnost výrazně klesla.

Sklad léků je překvapivě dobře zásobený a nové dodávky přijíždějí 2x ročně.

Vše o nemocnici se dozvíte na jejich stránce czechhospital.cz. A dá se tam i přispět.

Po krátké návštěvě se loučíme a začínáme stoupat úbočím ledovce pozvolna vzhůru. Pěšinu lemují rozkvetlé růžové keře a vytváří dokonalý kontrast k šedému ledovci vlnicímu se pod námi.

Mírně stoupáme po terasách místy doslova visících nad ledovcem. Míjíme pastevecké přístřešky a dobytek pasoucí se na zelené trávě. Z kamenných přístřešků občas doopravdy vykouknou lidé, ale dost dobře nechápu jak tam můžou prečkat noc.

Stromy postupně ubývaji a mění se v keře. Krav všude kolem přibývá. Oslové se pouští do legračních bitev o teritoria a doprovází je hlasitým hýkáním. Naše karavana nosičů se pokusí o vzpouru, když se snaží v jedné z osad zůstat. Nakonec ale pokračujeme ještě hodinu dál a nocujeme na v další pastevecké kamenné vesničce…